miercuri, 16 decembrie 2009


„Nu întotdeauna am gasit raspunsurile la întrebarile care ma framântau, însa acesta e farmecul framântarii, sa cauti raspunsul, nu neaparat sa-l gasesti.Niste raspunsuri este o colectie de fiori, cel putin pentru mine. Am scris povesti de viata, de iubire, caci mi se pare ca abia se mai aduce vorba despre acest sentiment.
Nimic din aceasta carte nu e scris la întâmplare, exista un tâlc si un raspuns, pentru cine desluseste întelesul fara rautati si frivolitati derizorii. E o carte pentru suflete deschise, nu pentru minti înguste si îmbâcsite.
"Niste raspunsuri", o carte care îmbina texte personale cu texte de fictiune este ilustrata de Horatiu Malaele.Fragment: Niste raspunsuri, Mihaela Radulescu
Placerea mea cea mai mare cind calatoream cu trenul —si am facut naveta niste ani de zile pe ruta Piatra Neamt-Bucuresti —era sa suflu pe geam pina se abureste si sa-mi desenez barbatul pe care-l voi iubi, casa in care vom locui, aripile cu care voi zbura... Emotia mea cea mai profunda azi e sa simt ca traiesc secvente din geamul aburit pe care degetul desena dorinte, nestiind ca pune intrebari...Cuprins: Niste raspunsuri, Mihaela Radulescu• Draga Mihaela • Draga Cristian • Niste raspunsuri • Cum iubesc barbatii • 3 zile. Studiu despre tine • Mic tratat de dor • Amor de dor amar • Search... • Gradina sexologica • My fair (lady) • Femeia cu ochii umflati de plins • Lumea interzisa • Tango • Tu ce mai faci? • Vrei sa fii sotul meu? • Noaptea regilor. Luni • Cind dragostea • Ma revolt cu delicatete • Lectia despre zmeu • Sint 5. Toate ale tale • Despre alta • Drum infundat • Vara femeilor destepte • Luliberina... • Pitch-ul vietii mele • Sora Micului Print




Karen Armstrong - Istoria lui Dumnezeu


traducere de Dana Ionescu
165 X 245 legată (hardcover), 512 pp.
„Această carte nu va fi o istorie a realităţii inefabile a lui Dumnezeu Însuşi, care este dincolo de timp şi de schimbare, ci o istorie a modului în care oamenii L-au perceput de-a lungul timpului, de la Avraam până în zilele noastre. Ideea lor despre El are o istorie, căci a fost întotdeauna ceva uşor diferit pentru fiecare grup de oameni care au folosit-o în diverse epoci. Felul în care o anumită generaţie şi-L reprezintă pe Dumnezeu poate să nu aibă nici un sens pentru alta. E un adevăr că propoziţia „Cred în Dumnezeu” nu are un sens obiectiv în sine, ci, ca orice altă afirmaţie, are sens doar într-un anumit context, când e făcută de o anumită comunitate. [...]
Dacă analizăm cele trei religii, ne va fi clar că nu există o perspectivă obiectivă asupra lui „Dumnezeu”, iar fiecare generaţie îşi creează propria ei reprezentare. Acest lucru e valabil şi pentru ateism. Propoziţia „Nu cred în Dumnezeu” a avut sensuri uşor diferite de la o epocă la alta. Cei consideraţi ateişti de-a lungul anilor au negat mereu o anumită concepţie despre divinitate. Oare „Dumnezeul” pe care îl resping ateii de azi este acelaşi cu Dumnezeul patriarhilor, al profeţilor, al filozofilor, al misticilor sau al deiştilor din secolul al XVIII-lea? Toate aceste divinităţi au fost venerate ca fiind Dumnezeul din Biblie şi din Coran de către evrei, creştini şi musulmani, în anumite momente din istoria lor. Însă vom vedea că diferă foarte mult una de cealaltă.”

joi, 3 decembrie 2009

miercuri, 2 decembrie 2009

luni, 30 noiembrie 2009

Dubla lansare de carte

FUNDAŢIA ACADEMIA CIVICĂ

vă invită

Luni, 30 noiembrie 2009, ora 17

la LIBRĂRIA GUTENBERG

Tânăra scriitoare DANIELA GIFU din Cluj+Napoca îşi lansează volumele:

33 de trepte. Jurnal de iniţiere spirituală

şi

Eu, tu şi El

ambele apărute la Editura Limes din Cluj-Napoca, în 2008 şi 2009

Prezintă: Pr. Prof Dr. Dumitru Megheşan

Daniela Gifu este absolventă a Facultăţii de Fizică din Iaşi, masterat în Comunicare La Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti, doctorand în filosofie la universitatea Al. I. Cuza din Iaşi.

este coordonator de proiecte cultural-educaţionale la Casa Municipală de Cultură din Cluj, preşedinta Asociaţiei Culturale ART VERBA - iniţiatoarea Cenaclului literar artistic CENACLUL DE SEARĂ din Cluj.

Jurnalul invită la reflecţie şi spiritualitate. Ovidiu Pecican

Cartea oferă un text devoţional care să ne hrănească întregul an, ca pâinea cea de toate zilele. Hanna Bota

Eu, Tu şi El conţine reflecţii personale, pornind de la întâmplări din viaţa obişnuită... în jurul cărora autoarea brodează mici scenete moralizatoare, în spiritul eticii creştine.

... Sunt cugetări, eseuri spirituale, caracterizate prin concizie şi concentrare, ... între laic şi liturgic, având în centru valorile vii ale credinţei. Cornel Moraru

Cartea oferă o lectură stimulativă... ideea preţioasă pe care o trimite spre cititorul de orice vârstă, fiind cea a iubirii creştine.

Maeştrii spirituali ai autoarei sunt Părintele Arsenie Boca şi un mare gânditor creştin de origine bulgară, A.M.Aivanhov.

Autoarea va vorbi şi ea celor prezenţi şi va da autografe pe cărţile ei.

Din partea Fundaţiei Academia Civică

moderator Elisabeta pop








miercuri, 18 noiembrie 2009

Fabrica de furnici



Vineri, ora 17:00, va avea loc lansarea de carte a romanului "Fabrica de furnici" scrisa de Razvan T. Coloja.
Unde: Librăria Gutenberg, Str. Episcop Mihai Pavel nr. 4, Oradea.

luni, 2 noiembrie 2009

Eveniment RALUCA AVRAMUT



Un „grad zero” al obiectului, o maximă putere de semnificare a acestei dematerializări, o reprezintă însăşi absenţa obiectului. Umbra proiectată substituie obiectul ca prezenţă fizică. Ca o consecinţă a transpunerii ei în materie (spaţiul în care aceasta se proiectează), umbra capătă o dimensiune a urmei. Urma obiectului este, de fapt, acţiunea însăşi, conjugarea cu celelalte elemente, coerenţa cu care ansamblul ajunge să se desfăşoare. Urma obiectului nu se identifică cu umbra pentru că este o consecinţă a ei, o succede şi o potenţează plastic. Urma este „acţiunea” umbrei, este împlinirea ei ca subiect.
Obiectul nu mai este subiect, este factorul dinamic, cel ce face ca imaginea să se producă. Prezenţa sa este misterioasă, subsidiară, dar nu peiorativă; negativul devine pozitiv aşa cum absenţa devine prezenţă. Umbra este o exaltare a contrastului; ea fiinţează la intersecţia dintre obiect şi lumină.
Existenţa urmei este ferm condiţionată de existenţa umbrei; ca acţiunea să aibă loc, trebuie să existe subiectul. Amintind cele spuse mai sus, umbra devine subiect prin absenţa obiectului iar urma este însăşi acţiunea de proiecţie pe suprafaţă (în spaţiu). Dacă umbra nu ar exista, urma nu şi-ar putea desăvârşi forma plastică. Urma se situează în rost iar umbra ca fenomen fizic prin excelenţă se dezvăluie prin urmă.




CURRICULUM VITAE

NUME: AVRAMUT

PRENUME: RALUCA EMILIA

DATA SI LOCUL NASTERII: 19 AUGUST 1985, ORADEA

STUDII: 2008 – present
Institutia: UNIVERSITATEA DE ARTA SI DESIGN, CLUJ-NAPOCA –
DEPARTAMENTUL PICTURA
Specializarea: MASTERAND
Institutia: UNIVERSITATEA DIN ORADEA – D.P.P.P.D.
Specializarea: MASTERAND
2004 – 2008
Institutia: UNIVERSITATEA DE ARTA SI DESIGN, CLUJ-NAPOCA –
FACULTATEA DE ARTE PLASTICE
Specializarea: PICTURA
2000 – 2004
Institutia: LICEUL DE ARTA, ORADEA
Specializarea: PICTURA

EXPERIENTA PROFESIONALA:

2008 – 2009
Institutia: LICEUL CU PROGRAM SPORTIV, CLUJ-NAPOCA
LICEUL TEORETIC “EUGEN PORA”, CLUJ-NAPOCA
Functia: PROFESOR SUPLINITOR, CATEDRA EDUCATIE PLASTICA

ACTIVITATE EXPOZITIONALA:

Expozitii de grup:
2008 – “YOUNG ARTISTS”, MIE LEFEVER GALLERY,
DESTELBERGEN – GENT, BELGIA
2007 – “THE IIIth TEMPORAL VEIN”, DE MUZE PRAATCAFE AND
GALLERY, GENT, BELGIA
EXPOZITIE DE ARTA URBANA, IRISH & MUSIC PUB,
CLUJ-NAPOCA
2006 – “CAFÉ ROUT’ART”, CLUB / CIRQ CENTRAL, DE MUZE
PRAATCAFE AND GALLERY, GENT, BELGIA

EXPERIENTA ACUMULATA
IN PROGRAME
NATIONALE/ INTERNATIONALE:

2006 – 2007
STUDENT LA ECOLE SUPERIEURE DES ARTS “ SAINT-LUC”, LIEGE,
IN CADRUL PROGRAMULUI DE MOBILITATI “ERASMUS”






CONTACT:

e-mail: raluca_avramut@yahoo.com
tel: 004 0771 42 11 22
004 0764 91 72 85

miercuri, 28 octombrie 2009

Zile exemplare



Volumul, considerat deja unul dintre marile romane americane ale inceputului de mileniu, este alcatuit din trei povesti a caror actiune se desfasoara in momente istorice diferite, la fel ca in romanul Orele, ce i-a adus autorului un premiu Pulitzer. De data aceasta, liantul naratiunii este poezia lui Walt Whitman, de la care Cunningham imprumuta nu numai titlul propriei carti, ci si capacitatea de a descoperi, dincolo de aspectele sumbre si cenusii ale existentei, frumusetea ei tainica si formele pe cit de neasteptate, pe atit de diverse pe care le poate imbraca dragostea de viata si de semeni.
„Ceea ce garanteaza succesul acestei carti este, fara indoiala, dimensiunea ei morala. Cunningham investigheaza in profunzime experientele umane esentiale: compasiunea, solidaritatea, arta – cu alte cuvinte, infinitele manifestari ale iubirii.” (Los Angeles Times)

V.



„Acest roman se va numara pe drept cuvint printre capodoperele secolului XX.” (Atlantic Review).
V., romanul de debut al lui Thomas Pynchon, este un amestec savuros de stiluri si tehnici literare, exploatind, cu inepuizabile resurse imaginative, vechea tema a calatoriei picaresti. In cautarea misteriosului V., care poate fi un loc, o persoana, un obiect, nici una dintre acestea sau toate laolalta, protagonistii cartii sint purtati intr-o calatorie ametitoare prin Paris, Malta, Florenta, New York si Africa Neagra, propulsindu-l totodata pe creatorul lor in primele rinduri ale elitei literare a secolului XX.

Husarul



Primul roman al lui Perez-Reverte il are ca protagonist pe Frederic Gluntz, sublocotenent in rindul trupelor napoleoniene care invadeaza Spania. Proaspat iesit de pe bancile scolii, Frederic este animat de idealuri nobile si de setea de glorie, dorindu-si cu ardoare sa intre in lupta pentru a fi remarcat de tovarasii de regiment si de superiorii sai. Curind insa visele sale eroice se spulbera: tinarul ofiter trebuie sa infrunte razboiul real, complet diferit de cel pe care si-l inchipuise, si niste dusmani nevazuti – propriile slabiciuni si temeri. Mai mult decit o poveste de razboi, Husarul este o meditatie profunda asupra conditiei omului pus in situatii-limita.„O splendida naratiune despre demitizarea razboiului si moartea eroismului, in plina epoca napoleoniana.” (Rafael Conte)

Amintirea palida a muntilor



Romanul Amintirea palida a muntilor, nominalizat la Booker Prize, a primit The Winifred Holtby Memorial Prize, acordat de Royal Society of Literature.Amintirea palida a muntilor este povestea melancolica a lui Etsuko, o japoneza care traieste singura in Anglia, straduindu-se sa exorcizeze un trecut bintuit de cosmarul celui de-al Doilea Razboi Mondial si sa se impace cu sinuciderea fiicei sale mai mari, Keiko. Amintirile sale se concentreaza insa asupra unei legaturi de amicitie din tinerete cu o alta tinara, Sachiko, si cu ciudata ei fiica, Mariko. Povestea centrala este un pretext pentru a prezenta Japonia postbelica, o tara in care valorile traditionale sint negate de tineri, dar noile valori si coduri comportamentale nu sint inca asimilate complet, devenind motiv de confruntari inabusite. Cu rafinamentul si subtilitatea care-i sint proprii, Ishiguro reuseste sa sugereze acea atmosfera ciudata, de lume neasezata, cu tensiuni si frustrari nemarturisite, prin intermediul unei povesti despre moarte, vinovatie si responsabilitate.

Nebunii in Brooklyn



O noua poveste antrenanta a unuia dintre cei mai mari scriitori ai timpului nostru, tradus in peste 30 de limbi.
Nebunii in Brooklyn (2006) este cel mai cald si mai exu­berant roman al sau. Personajul principal al romanului, Nathan Glass, se stabileste in Brooklyn cu gindul de a-si incheia acolo „viata trista si ridicola”. Bolnav si instrainat de familie, nu cauta decit singuratate si anonimat. Pentru a-si trece timpul pina la final, incepe sa scrie o „Carte a nebuniei omenesti” in care noteaza toate bilbele, incurcaturile, actele ratate si nebunesti pe care le-a savirsit de-a lungul vietii. Apoi Nathan isi intilneste nepotul de mult pierdut, Tom Wood, un fost doctorand stralucit, si pe seful acestuia, carismaticul Harry Brightman. Prin intermediul celor doi, Nathan se trezeste antrenat in aventuri neasteptate – printre care se numara o escrocherie implicind un manuscris fals al Literei stacojii si o revelatie tulburatoare intr-una din incaperile unei banci de sperma. Nebunii in Brooklyn este dedicat maruntelor miracole si marilor nebunii ale vietii obisnuite.
„Proza lui Paul Auster este inteligenta, fluida si provocatoare, personajele sint captivante si bine construite. Iar Nebunii in Brooklyn, ca toate celelalte romane ale sale, este o lectura pe cit de complexa, pe atit de placuta.” (The Observer)

Gunoaiele razboiului



Gunoaiele razboiului a fost nominalizat la Premiul Pulitzer si distins cu PEN/ Faulkner Award, Ha Jin fiind dublu laureat al acestui prestigios premiu si care il alatura redutabilului duo format de Philip Roth si John Edgar Wideman.Romanul prezinta aspecte mai putin cunoscute ale vietii prizonierilor de razboi chinezi, detinuti de americani in timpul conflictului din Coreea. Tortura fizica si psihica la care sint supusi acestia, dar si luptele pentru putere in cadrul diverselor grupuri pe care le constituie sint narate cu o luciditate dublata de amaraciune de catre Yu Yuan, un soldat a carui unica dorinta este sa se intoarca acasa. Vorbitor de engleza, Yu Yuan va servi drept interpret intre conducerea lagarului si prizonieri, cunoscind astfel ambele fete ale ororii si purtind povara celor traite mai bine de o jumatate de secol inainte de a se hotari sa vorbeasca in numele tuturor acelora ale caror istorii au ramas necunoscute.

Zarva in livada de guave




Kiran Desai este autoarea romanului Mostenitoarea tarimului pierdut, distins cu Man Booker Prize in 2006.
„Kiran Desai este o scriitoare exceptionala!” (Salman Rushdie)
Zarva in livada de guave (1998), primul roman al lui Kiran Desai, face dovada unui talent confirmat pe deplin de evolutia ulterioara a carierei sale. Naratiunea plina de umor, savoare si exotism urmareste traiectoria haotica a destinului lui Sampath Chawla si transformarea sa neasteptata dintr-un marunt functionar in gurul din arborele de guava. Desi nascut sub auspicii favorabile, Sampath se pomeneste, din cauza lipsei de ambitie si a firii sale distrate, intr-o fundatura a vietii. Dupa ce strica, printr-un dans obscen, petrecerea de nunta a fiicei sefului sau, Sampath fuge de acasa si se retrage in padure, alegindu-si drept salas un arbore de guava. Gresit interpretat, gestul sau ii atrage peste noapte ne­numarati adepti, care se aduna sa-i asculte predicile. Insa lucrurile iau o intorsatura proasta atunci cind tova­rasele lui Sampath, maimutele, dau in patima bauturii si incep sa terorizeze orasul. In curind, paradisul linistit al lui Sampath se transforma intr-un infern in care zarva si harmalaia sint la ele acasa.
„O minunata parabola despre forta destinului si natura relatiilor de familie.” (Harper’s Bazaar)

L.A.Confidential



Romanul a fost ecranizat in 1997, cu o distributie de exceptie: Kim Basinger, Russell Crowe si Kevin Spacey. Filmul a cucerit doua premii ale Academiei Americane de Film, un premiu BAFTA si un Glob de Aur.
L.A. Confidential este un thriller politist plasat in decorul Los Angelesului anilor ’50. In centrul actiunii se afla trei politisti, fiecare avind cite un secret intunecat: promitatorul Ed Exley, un tinar din „lumea buna”, bogat si manierat, masivul Bud White, loial si cam marginit, si Jack Vincennes, zis „Tomberon”, un politist ajuns vedeta media. Ancheta asupra careia se concentreaza cartea scoate la iveala taine pe care nici unul dintre cei trei protagonisti nu ar fi vrut sa le vada dezvaluite, unele vechi de citeva decenii, multe legate de viata lor personala. In tesatura complexa de crime, prostitutie, pornografie si... desene animate, devine tot mai greu sa stabilesti cine sint vinovatii si cine trebuie sa faca dreptate.

Sageata timpului




Sageata timpului atinge unul dintre cele mai delicate subiecte ale secolului XX – Holocaustul – intr-o maniera a carei originalitate reuseste sa evite stridentele si cliseele de orice fel. Sageata timpului este povestea unui medic nazist (Odilo Unverdoben, alias Hamilton de Souya, John Young, Tod Friendly) spusa, sau mai bine zis reconstruita urmind in sens invers sageata timpului, de o frintura a constiintei sale. Subiectul si modalitatea in care acesta este tratat transforma lectura intr-un exercitiu de inteligenta si compasiune.


luni, 26 octombrie 2009








De trei ani de zile, un grup de elevi şi studenţi orădeni se întâlnesc în fiecare sâmbătă să discute literatură şi, mai ales, să creeze. Când alţii de vârsta lor stau la televizor sau „pă net“, aceşti câţiva tineri, cunoscuţi deja sub denumirea Clubul de poezie Sala 07, sunt cu pixul în mână, aşezaţi în cerc, scriind un vers, tăindu-l, apoi altul şi tot aşa până iese ceva.



Căutând inspiraţia,deseori fac ieşiri în natură sau în locuri mai deosebite (cum ar fi dealul Ciuperca, podul liceului Gojdu sau altele) pentru a scrie despre ele. Premisa de la care au pornit este că orice în lumea asta poate fi privit printr-o poezie. Aşadar, de atunci şi în continuare se străduiesc să demonstreze această teorie.




Munca lor a dat roade de-a lungul timpului prin diverse premii la concursuri de poezie, apariţii în presă şi acceptul grupului de scriitori consacraţi ai oraşului în faţa cărora şi-au prezentat o parte din creaţii, impresionându-i.




Poetul Claudiu Komartin spune despre ei că „dovedesc o precocitate uimitoare – cu încredere şi emoţie“. Însă cea mai mare reuşită a lor abia acum urmează să iasă la iveală.Autorii cărţii sunt patru tineri, plini de entuziasm, un entuziasm tipic vârstei. Ei sunt: Andrei Pintea, Dumitru Vlad, Adrian Mălăieş-Popescu şi Alexandru Drăgan.Aşadar, cu această ocazie, sunteţi invitaţi la evenimentul care pricinuieşte această lansare. Astfel, cei patru tineri vă aduc în prim plan volumul de poezie “Jamais-vu sau la prima bere cu tata”.




Manifestarea a avut loc vineri, 25 septembrie, la Sala Mare a Primăriei Oradea, de la orele 17.






Volumul se gaseste la Libraria Gutenberg.


Va asteptam!







duminică, 18 octombrie 2009


Supleantul de Petru Popescu

Curtea Veche Publishing aduce cititorilor săi un nou volum: Supleantul lui Petru Popescu. Luni, 12 octombrie 2009 va apărea împreună cu ziarul Jurnalul Naţional Ediţia de Colecţie. De asemenea, volumul va fi disponibil şi în librăriile din ţară.

Autorul va sosi în România în data de 20 octombrie 2009, urmând să desfăşoare un turneu naţional de prezentare a volumului în zece oraşe. Astfel, îl puteţi întâlni în Alba Iulia (21 octombrie), Cluj-Napoca (23 octombrie), Huedin (24 octombrie), Oradea (26 octombrie), Timişoara (27 octombrie), Bucureşti (28 octombrie - 2 noiembrie), Ploieşti, Văleni (3 noiembrie), Braşov (4 noiembrie), Sinaia (6-7 noiembrie) şi Iaşi (dată neconfirmată încă). De îndată ce va fi finalizat întreg programul turneului, acesta va fi disponibil pe site-ul Curtea Veche Publishing.


Despre Supleantul

Poveste de dragoste şi frescă a anilor '70 în România, noul volum al lui Petru Popescu îmbină intriga politică şi tribulaţiile unui tânăr scriitor, care se vede confruntat cu tentaţia puterii, reprezentată de Zoia Ceauşescu, fiica dictatorului. Ce va alege? Compromisul care îl va aduce alături de familia Ceauşescu şi de cei care o sprijină sau calea spre ceea ce, pentru majoritatea românilor, inclusiv pentru familia şi prietenii săi, echivalează cu libertatea: un concert Led Zeppelin, să călătoreşti în străinătate, posibilitatea de a face dragoste fără teama de celebrul Decret 770?

Mai jos veţi găsi câteva gânduri ale autorului către cititorii săi.

Scrisoare către cititori

Iubiţi cititori, vă scriu aceste rânduri cu puţin înainte de apariţa în librării a romanului Supleantul.
Nu vreau să vă povestesc subiectul romanului - aruncaţi o privire pe copertă şi veţi ghici multe despre cea mai proaspătă carte a mea. Într-adevăr proaspătă, căci am scris-o în această primăvară şi vară. Veţi ghici că e bazată pe fapte reale şi că protagoniştii vă sunt deja cunoscuţi. Cei ce m-au citit înainte să părăsesc România îşi aduc aminte de parfumul acelor ani. Sper să inhaleze adânc şi să regăsească acel parfum în paginile de azi. Sper să savureze melancolia, dar şi deliciul istoriei trăite, de ei şi de mine în aceeaşi măsură. Iar cei ce mă citesc prima oară sper să mă citească captivati de febra acestei povestiri, care palpită de intrigă şi iubire, de curaj şi de tristeţe, de hotărâri şi de cumpene, de destin tragic şi totuşi delirant, de bucuria vieţii.

Iubiţi cititori, sper să vă recunoaşteţi în eroii acestui roman - oare pot să le spun eroi, având în vedere că sunt şi eu unul din ei? Dar cum altfel să le spun? Cum altfel să vă spun? Supleantul povesteşte fapte care s-au întâmplat, pe care am tânjit să le exprim, mulţi ani. Totul a conspirat ca această carte să nu fie scrisă. În acelaşi timp, totul a conspirat să fie scrisă. Vă promit o lectură cu sufletul la gură şi vouă cititorilor tineri, vi-o promit nu doar din mândrie scriitoricească, ci şi din mândrie umană şi personală. Nu am pierdut contactul cu cine am fost, nu mi-am uitat bucuriile ori lacrimile, nici prietenii, nici locurile de baştină, nici mormintele, nici cuvintele. Ştim cu toţii numele acelor scriitori renăscuţi într-o limbă nouă, care au devenit, în limba cea nouă, maeştri de stil. Aceşti maeştri sunt atât de puţini, pot fi număraţi pe degetele unei mâini. Joseph Conrad, Eugen Ionescu, Vladimir Nabokov - când abia începeam să scriu, aş fi crezut vreodată că sunt de talia voastră, şi unul dintre voi? Dar iată că miraculosul destinului m-a răsplătit într-un mod fără precedent: mai norocos decât voi, scriu din nou în limba pe care o numesc a mea. Ce senzaţie am? Aceea a unui bărbat care reîntâlneşte o iubită din tinereţe: printr-o magie unică, el s-a schimbat, dar ea nu. Ea e la fel de fragedă şi fremătătoare, la fel de plină de mister şi de nuanţă cum era atunci!

Am scris Supleantul în numai şase luni, umplând pagini, rotunjind capitole, aşternând cuvinte, febril şi torenţial, zi şi noapte. Dar îl scrisesem în minte deja, de multe ori! Iar voi, cititorii mei, voi aţi scris istoria trăită împreună cu mine. Fiinţa noastră cea mai adâncă, a mea şi a voastră, n-a uitat nimic.Nu am uitat nimic.

Nu am uitat. Sunt mândru că nu am uitat.

Al vostru,
Petru Popescu
Beverly Hills, 3 Octombrie 2009

miercuri, 14 octombrie 2009