vineri, 7 octombrie 2011



Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care isi aminteste ca a cunoscut-o in urma cu cincisprezece ani, pe cind locuia intr-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fata excentrica si misteri­oasa, care locuia in aceeasi cladire. In scurt timp, scri­itorul aspirant de atunci si fata aceasta ciudata, pe a carei carte de vizita era scris „calatoare”, devin prie­teni apropiati, iar opiniile si modul de viata neconven­tional, precum si lucrurile neobisnuite pe care le afla despre trecutul si aventurile prin care a trecut vecina sa ajung sa-l fascineze tot mai mult. Firul narativ simplu, liniar al microromanului ii permite lui Capote sa-si rafineze stilul caracteristic minimalist, intr-o forma vie si proaspata, care i-a adus un succes masiv la cri­tica si public.





Lapte si miere (2010), cel de-al doilea roman al lui Jean Mattern, este o meditatie subtila asupra traumelor exilu­lui si fragilitatii existentei umane, dar si asupra resorturilor complicate ale iubirii si prieteniei. Aflat pe patul de moarte, personajul central, un banatean de origine franceza, rememoreaza eve­nimentele cruciale ale vietii sale: fuga din Timisoara, la numai cincisprezece ani, in ajunul eliberarii orasului de catre trupele sovietice, despartirea de cel mai bun prieten, Stefan Dragan, a carui amintire il va bintui fara incetare, adaptarea anevoioasa la realitatile „tarii-gazda”, Franta, intilnirea providentiala cu Zsuzsanna, o refugi­ata unguroaica ce ii va deveni sotie.












Impresionanta fresca a ultimelor luni de dinaintea caderii Constantinopolului in
mina otomanilor, Amantii din Bizant dezvolta, pe un fundal istoric tulbure, o tragica poveste de iubire. Protagonistii acestei dureroase istorii sunt Ioannis Anghelos, ultimul descendent al dinastiei bizantine a Anghelizilor, abia intors din Apusul Europei, unde familia lui se refugiase din cauza sortii potrivnice, si Anna Notaras, mindra si nonconformista fiica a megaducelui Lukas Notaras.









Lucian Dan Teodorovici incita cititorii, propunindu-le o ampla naratiune despre spatiul concentrationar comunist, despre victime si tortionari, despre destin si insingurare ca mijloc de autoaparare în fata adversitatilor unei societati politienesti care domina individul si ii supravegheaza fiecare clipa a vietii. Dupa ce va fi cunoscut ororile inchisorilor si lagarele de munca, Brunul pare sa fi uitat de sine insusi pentru a se dedica marionetelor, ducind un trai anonim si anodin, intr-o lume cenusie si primejdioasa. Impreuna cu tovarasul Bojin si cu Eliza, doua personaje care-l insotesc permanent, misterul din viata lui trecuta se impleteste insa cu un altul, nou, a carui rezolvare ii va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale.



Cum au ajuns doua dintre cele mai mari religii ale lumii sa recomande violenta in numele lui Dumnezeu? De ce atit de multi crestini si musulmani au raspuns apelului la cruciada si la jihad si ce anume a perpetuat ciclul violentei religioase in Orientul Apropiat? A fost prima cruciada un act de agresiune crestina? Ne putem intreba cine si de ce a cistigat razboiul din Tara Sfinta, insa mai important este sa intelegem in ce fel acesta a reconfigurat lumea medievala si a influentat istoria, cu urmari si ecouri pina astazi. E ceea ce face lucrarea lui Thomas Asbridge, o istorie exhaustiva a cruciadelor si totodata a unei parti semnificative din Evul Mediu, ce incepe la sfirsitul secolului al XI-lea, cu indemnurile papei Urban al II-lea la razboiul sfint, si se incheie doua secole mai tirziu, cu batalia pentru Acra cistigata de musulmani. Apelind la surse crestine si musulmane, autorul reconstituie cu remarcabil talent firul epic al evenimentelor, dind la iveala perspectivele ambelor tabere si mentalitatile epocii. O lume populata de eroi legendari precum Richard Inima-de-Leu si Saladin ni se infatiseaza astfel in toata gloria si barbaria sa.
Din cuprins:
Nasterea cruciadelor • Razboiul sfint, Tara Sfinta • Statele cruciate • Reactia Islamului • Renasterea musulmana • Lumina credintei • Bogatia Egiptului • Razboinicul sfint • Chemarea la cruciada • Sosirea regilor • Richard Inima-de-Leu • Ierusalimul • Lupta pentru supravietuire • Victorie in Orient • Leul Egiptului • Mostenirea cruciadelor





















Niciun comentariu: