marți, 6 octombrie 2009



Monografia Judetului Bihor


O frumoasa carte de vizita a Bihorului si Oradiei. Asta este cea de a treia editie a monografiei aparute la editura Duran`s, in trei limbi, romana, maghiara si engleza, si in conditii grafice de exceptie.

Fiind o carte in care a pus suflet si pasiune, Ovidiu Pop, managerul editurii, a stat trei luni de zile la editat imagini reprezentative pentru Bihor si Oradea, "ca sa retusez ceea ce nu au reusit edilii in atatia ani". Carte de vizita de lux.

Prezent la lansare, profesorul Aurel Chiriac a definit monografia ca fiind o lucrare "cu substanta", atat in ceea ce priveste informatiile pe care le aduce cu privire la "locurile fundamentale pentru identitatea acestei lumi interculturale si multietnice" in care traim, cat si ca ilustratie, "imaginile reusind sa fie o expresie a aceea ce inseamna Bihorul si Oradea ca valori arhitecturale, trecute si prezente, dar si naturale, caci Bihorul e un rai din perspectiva naturii pastrate inca in esenta ei".


Monografia a aparut intr-un tiraj de 1.500 de exemplare, la un pret de 120 RON. Ar putea parea mult, daca nu tii seama de continutul si calitatea ei, prinse in 200 de pagini color in care fiecare satuc al Bihorului are mica lui prezentare, in text si imagine. "Nu e un best seller sau un roman politist. Dar, spre comparatie cu monografiile altor judete sau orase, e mai ieftina si, in schimb, mult mai bogata in informatii. E adevarat ca ne adresam cu ea in special reprezentantilor administratiei locale, fiindca o consideram o editie de lux, un produs protocolar ce nu ar trebui sa lipseasca de pe rafturile niciunei institutii, firme sau agentii turistice", a spus Ovidiu Pop, care a precizat ca intregul tiraj a fost finantat in exclusivitate de Duran`s. Rai si dezinteres. Ovidiu a relatat si cateva intamplari tragi-comice din perioada conceperii albumului. Pefectionist si riguros, managerul a fost in stare, de pilda, sa opreasca monografia de la tipar, pentru a astepta rezultatul referendumului privind schimbarea denumirii comunei Ciuhoi in Saniob, pentru a o publica pe cea corecta. "Umbland cu ATV-ul pe la cele peste 60 de biserici de lemn din judet, am ramas socat sa descopar cum trei dintre ele fusesera transformate, chiar de preoti, in depozite de materiale de constructie pentru bisericile cele noi pe care le ridicau. Altii acoperisera bisericile din lemn cu tabla in loc de sindrila, transformandu-le in kitsch. E un dezinteres mare al preotilor fata de monumente", s-a plans Ovidiu Pop. Patronul Duran`s a fost completat de directorul Muzeului Tarii Crisurilor care a spus ca, in prezent, "monumentele au ajuns o corvoada pentru comunitatile locale".

"Legea prevede ca oamenii locului sa le protejeze, dar nu ii ajuta sa gaseasca sprijin financiar, iar ei abia isi intretin bisericile noi, asa ca le neglijeaza pe cele vechi. Primariile ar trebui sa prevada sume pentru intretinerea lor, dar sau nu sunt bani, sau nu e interes", a spus Chiriac, exemplificand cu biserici vechi, care au ajuns furate de obiecte in lipsa oricarei protectii sau au ramas fara fresce vechi din cauza neglijentei celor care le administrau. Concluzia lansarii a fost aceea ca bihorenii ar trebui sa se aplece mai cu grija spre valorile pe care le au aproape si pe langa care azi trec nepasatori. Altminteri, le vom gasi nu peste mult timp doar prin monografiile scoase de Ovidiu Pop, in poze din ce in ce mai retusate...

Niciun comentariu: