marți, 13 iulie 2010

NOUTATI


Traducere din limba engleza de Domnica Drumea si Petru Iliesu

Prima antologie in limba romana Allen Ginsberg, unul din „patriarhii” generatiei beat si cel mai elocvent purtator de cuvint al acesteia.

Volumul de fata este o selectie din poemele celebre ale lui Ginsberg, printre care se numara Howl (1956), America (1956) si Kaddish (1961), alaturi de citeva creatii de data mai recenta, din volume precum White Shroud (1986) sau Cosmopolitan Greetings (1994).

„O selectie extraordinara, care demonstreaza ca Ginsberg nu este doar legendarul scriitor razvratit, ci si un poet liric pe care putini il cunosteau.” (New York Times)

„Acest volum de poeme constituie o veritabila radiografie a societatii americane a ultimelor patru decenii.” (Los Angeles Times)

„Mai devreme sau mai tirziu, oricine este interesat de istoria poeziei americane va trebui sa citeasca aceasta carte din scoarta-n scoarta.” (Houston Chronicle)

„Poezia nu poate fi expresia liniei de partid. Poezia inseamna sa zaci noaptea cu lumina stinsa, sa gindesti ceea ce gindesti cu adevarat, sa dezvalui lumea ta interioara lumii din afara, asta face poetul.” (Allen Ginsberg)

Niciun comentariu: