vineri, 6 martie 2009

NOU

Firmin. Aventurile unei vieti subterane


AUTOR: Sam Savage
COLECTIE: BIBLIOTECA POLIROM.Proza XXI
PRET:
22.95 RON
DOMENIU: Literatura americana , Literatura universala
ISBN: 978-973-46-1337-3
ANUL APARITIEI: 2009
NUMAR PAGINI: 256
FORMAT: 106x180
Traducere din limba engleza si note de Vali Florescu

Cartea care a constituit senzatia Tirgului de Carte de la Frankfurt, editia 2008 – un roman vindut in peste treizeci de tari.

Firmin, eroul cartii omonime, s-a nascut intr-un cartier sarac din Bostonul anilor ’60, la subsolul unei librarii. Acolo invata incetul cu incetul sa citeasca, drept urmare a ingurgitarii paginilor rupte din Veghea lui Finnegan, cu care mama lui a captusit culcusul numeroasei sale familii. Instrainindu-se tot mai mult de ai sai din pricina talentelor lui exceptionale, dar incapabil sa comunice cu oamenii dupa a caror companie tinjeste, Firmin isi da seama ca ii e sortit sa duca o viata singuratica, desi foarte bogata la nivel imaginativ. Totusi, in urma unui sir de peripetii si cu un dram de noroc, el reuseste sa se bucure de afectiunea unui scriitor excentric si de frumusetea femeilor, incercind sa supravietuiasca in haosul demolarilor si modernizarii cartierului, care tulbura traiul rozatoarelor si al locatarilor umani deopotriva.

„Sam Savage isi face debutul cu romanul de formare al unui sobolan erudit, traitor in Bostonul anilor ’60. Firmin este o elegie pe jumatate fantezista, pe jumatate riguroasa despre placerile literaturii, in care indoielile, temerile si dorintele oricarui scriitor ii sint atribuite unui sobolan cu un intelect hiperdezvoltat.” (Publishers Weekly)

„Imbinind meditatia filozofica si referintele literare abundente cu originalitatea si prospetimea stilului, Sam Savage creeaza o mica bijuterie comica despre pretul si rasplata iluziilor literare.“ (Booklist)

Carte recomandata de


Viata ca o corida

Editie Cartonata
AUTOR: Octavian Paler
COLECTIE: SERIA DE AUTOR „OCTAVIAN PALER”
PRET:
39.95 RON
DOMENIU: Memorii, jurnale, corespondenta , Filologie
ISBN: 978-973-46-1329-8
ANUL APARITIEI: 2009
NUMAR PAGINI: 544
FORMAT: 130x200
Viata ca o corida privilegiaza vadit, din ansamblul gloselor posibile, evenimentul. Si in ceea ce se refera la destinul autorului, si in cele ce ii implica pe eroii luptelor in arena. Multe din pasaje sint, desprinse de tematica, antologabile. Omniprezenta, exceptia nu e, asa cum ne afirma vulgata sofistica cea mai la indemina, o forma aparte de validare a regulii, pentru ca nu are aceeasi substanta cu aceasta. Una apartine, prin esenta, cazuisticii impresionante, cea de-a doua se dovedeste o forma de delimitare organica – nu de cenzura – a unui inventar practic imposibil de cuantificat. Rolul memoriei e decisiv la Octavian Paler. Iar Viata ca o corida – care debuteaza cu o exerga din uriasa baza de date aleatorii a lui Borges –constituie, in toate ale ei, doar o proba intre multe alte probe.” (Cosmin Ciotlos)

Se zice ca toreadorii imbatrinesc brusc in clipa in care se apropie taurul. Trasaturile lor se inaspresc. Ridurile se accentueaza. Buzele
strinse si sprincenele incruntate, privirea crispata ii dau unui toreador in lupta, ne asigura cunoscatorii, cel putin zece ani in plus. Barbia se ingreuneaza si o gravitate neobisnuita se intipareste pe figura, pentru ca dupa aceea, cind taurul ingenuncheaza si tribunele izbucnesc in ovatii, toreadorul sa intinereasca din nou, ca prin farmec; trasaturile i se destind si fata straluceste, neteda.

Cum sa uiti o femeie

Editie Cartonata
AUTOR: Dan Lungu
COLECTIE: FICTION LTD
PRET:
39.90 RON
DOMENIU: Literatura romana
ISBN: 978-973-46-1328-1
ANUL APARITIEI: 2009
NUMAR PAGINI: 392
FORMAT: 130x200
Jumatate de dragoste, jumatate despre dragoste. Asa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu. Andi si Marga s-au cunoscut intr-o imprejurare ciudata si locuiesc impreuna de un an si jumatate. Sint tineri jurnalisti si lucreaza la acelasi ziar dintr-un oras de provincie, ea la pagina de mondenitati, iar el la investigatii. Desi lucrurile intre ei merg bine, intr-o buna zi Marga dispare, lasind un sibilinic bilet de adio. In lipsa unei explicatii rationale, Andi apeleaza la un intreg arsenal de strategii ale uitarii. Viata lui se complica si mai mult odata cu intilnirea unui grup de neoprotestanti si cu sentimentul ca Dumnezeu e pe urmele sale. Tot raul e spre bine, iar finalul povestii nu e neaparat fericit, ci doar altfel. Desigur, nu lipsesc malitia, (auto)ironia si umorul. Tulburator si amuzant, infiorat de nelinisti existentiale si cutreierat de psihologii accidentate, Cum sa uiti o femeie este, in acelasi timp, o carte despre dizolvarea mizantropiei si recucerirea inocentei, despre toleranta, despre cum se poate vorbi despre Dumnezeu in ziua de azi.

"Dan Lungu trebuie citit de urgenta." (Lire)

"Dan Lungu si-a facut intrarea in literatura internationala cu o proza copios-satirica de cea mai buna calitate." (Wiener Zeitung)

"In Romania se petrec schimbari imbucuratoare si din punct de vedere literar. Haosul productiv al tarii combinat cu ramasitele birocratiei comuniste produc conditii pentru o literatura cu tente suprarealiste, dar si pentru miniaturi subtile, pline de un umor adesea disperat. Proza lui Dan Lungu trebuie citita cu mare atentie, caci se incadreaza in domeniul marii literaturi." (Die Furche)

"Cine-l citeste are senzatia ca priveste un foc de artificii. Inteligenta sclipitoare, sagacitatea si uneori malitia dovedite in intelegerea sufletului omenesc, ca si lirismul sobru, viril sint cuceritoare." (Alex. Stefanescu)

"Apartinind asa-numitei "generatii a decreteilor", Dan Lungu e un prozator calm, profesionist si matur, fara excesele si teribilismele unora din colegii sai mai tineri."(Paul Cernat)

"Avem, in persoana lui Dan Lungu, un scriitor captivant si puternic. Lucrul e incontestabil." (Cosmin Ciotlos)

Cum am devenit doamna Mao


AUTOR: Anchee Min
COLECTIE: BIBLIOTECA POLIROM.Proza XXI
PRET:
26.95 RON
DOMENIU: Literatura americana , Literatura universala
ISBN: 978-973-46-1325-0
ANUL APARITIEI: 2009
NUMAR PAGINI: 336
FORMAT: 130x200
Anchee Min este autoarea bestsellerurilor Imparateasa Orhidee si Ultima imparateasa.

Dupa 27 de ani petrecuti in China comunista, Anchee Min isi asuma, prin intermediul romanului Cum am devenit doamna Mao (2001), rolul pe care Nah, fiica cuplului dictatorial, a refuzat sa‑l joace, si anume acela de biograf al doamnei Mao, femeia care vreme de 38 de ani a fost prima doamna a Chinei, promotoare a Revolutiei Culturale si purtatoare a „stindardului culturii proletare”. Situindu‑se la granita fragila dintre fictiune si realitatea istorica, romanul lui Anchee Min oscileaza in permanenta intre naratiunea obiectiva, la persoana a treia, si vocea fictiva a doamnei Mao, ce da seama de adevarata natura a celei care in istoria Chinei este cunoscuta drept „demonul cu oase albe”. Prin inteligenta diabolica de care a dat dovada in timpul mariajului cu marele Mao Zedong si cruzimea cu care a ordonat moartea a mii de oameni, dar si prin frumusetea sa incontestabila, vointa de fier si notorietatea ca star de cinema, doamna Mao a scris o pagina marcanta in istoria comunismului, reinviata prin talentul deja celebrei Anchee Min.

„In parte poveste de dragoste, in parte naratiune cu subiect politic, Cum am devenit doamna Mao dezvaluie felul in care o tinara de o extraordinara frumusete razbeste dincolo de toate suferintele, pentru a deveni cea mai puternica, cea mai temuta si, in cele din urma, cea mai dispretuita femeie din China.” (Elle)

„Un periplu uluitor prin istoria recenta a Chinei si prin vietile conducatorilor ei.” (Los Angeles Times)

„Portretul crud si fascinant al unei femei ce a adus oroare in viata ei si a milioane de alti oameni.” (USA Today)

Niciun comentariu: