marți, 3 martie 2009



Traducere din limba franceza de Giuliano Sfichi
Prefata de Alexandru Calinescu

Editia a II-a revazuta
Roman distins cu premiile Rene-Fallet si Alain-Fournier
Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor Igiena asasinului, Uimire si cutremur, Metafizica tuburilor, Mercur, Antichrista, Dictionar Robert de nume proprii, Sabotaj din iubire, Biografia foamei, Cosmetica dusmanului, Catilinarele, Acid sulfuric, Peplum, Atentat, Jurnalul Rindunicii, In necunostinta de cauza si Combustibilii.

Igiena asasinului, romanul care a facut-o peste noapte celebra pe debutanta Amelie Nothomb, este o carte care iti taie respiratia prin intensitatea extraordinara a fiecarei fraze, prin amestecul magistral dozat de cinism, cruzime si ambiguitate. Pretextat Tach, un celebru scriitor distins cu Premiul Nobel pentru Literatura si, totodata, un mizantrop desavirsit, mai are doar doua luni de trait. Cind vestea ajunge la urechile presei, toti jurnalistii viseaza la un ultim mare interviu. Dar geniul literar, ascuns in semiobscuritatea apartamentului sau, refuza sa primeasca mai mult de cinci solicitanti, iar primii patru platesc acest privilegiu cu propria lor viata. Insa ultima sosita, Nina, reuseste sa-l antreneze pe scriitor intr-un periculos joc de roluri, al carui cistigator ramine incert pina la final.
„Intr-o epoca plina de menajamente, cind toata lumea evita sa trezeasca susceptibilitatile celor din jur, aceasta
tinara scriitoare belgiana face opinie separata. Lui Amelie Nothomb, exprimarea eufemistica ii este la
fel de straina ca si pudibonderia.” (Lire)
„Autoarea se joaca, amuzindu-se sa cumuleze referintele culturale si situatiile provocatoare. E o literatura care se hraneste din propriile ei clisee, precum si din noile mituri ale lumii (post)moderne. Important e ca tinara scriitoare se dovedeste detasata, lucida, spirituala si fara inhibitii.” (Alexandru Calinescu)

De acelasi autor:
  • Combustibilii
  • In necunostinta de cauza
  • Jurnalul Randunicii
  • Atentat
  • Peplum
  • Acid Sulfuric
  • Cosmetica dusmanului
  • Biografia foamei


Niciun comentariu: