vineri, 26 iunie 2009

Dialogul poeţilor a fost 'moderat' de Nichita - Asimetria durerii leagă prieteniile perfecte
26.06.2009, 00:00Autor: Loredana IONAŞ




De multă vreme nu s-au adunat atâţia poeţi laolaltă cum s-a întâmplat, miercuri, la Librăria Gutenberg. Motivul: lansarea trilogiei "Asimetria durerii", a marelui poet sârb Adam Puslojic, pe care Nichita Stănescu l-a iubit ca pe un frate. L-a iubit şi l-a respectat pentru poezia lui, pentru dăruirea lui, pentru inocenţa lui fierbinte. La un moment dat, într-o dedicaţie intitulată "Către fratele meu Adam Puslojici", îi scria: "Aş plânge, mi-a spus Homer/Aş plânge de voi/ Aş plânge, dar nu mai am ochi!/ Uită-te şi tu/ şi uită-mă, Adame!". Nichita mai avea atunci 13 luni de trăit.


Poeţi în dialog


Raluca Naom a avut miercuri primul cuvânt, în calitate de gazdă, salutând prezenţa invitaţilor, în frunte cu PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Despre venirea în oraşul de pe Crişul Repede a trei dintre prietenii lui Nichita, a vorbit poetul Mihai Vieru, menţionând că s-a reuşit astfel crearea unei punţi concrete între Oradea şi Ploieşti, dar şi a unui triunghi între Belgrad - Oradea şi Ploieşti. În acest context, a semnalat prezenţa la lansare a poeţilor Adam Puslojic, George Vulturescu, Laurian Stănchescu, precum şi a lui Dragoljub Firulovic, cel mai titrat cântăreţ de muzică valahă veche. Acesta şi-a lansat cu acest prilej CD-ul "Din răsărit, soare", nu înainte de a interpreta live două cântece, unul în sârbă, iar altul în valahă veche.

Pornind de la acest moment muzical inedit, episcopul greco-catolic de Oradea a subliniat că este important ca fiecare popor să-şi păstreze limba şi tradiţiile nealterate, asemenea cântece fiind o modalitate de a ne întoarce la originile noastre arhetipale.

Adam Puslojic, premiat Venind de la Satu Mare, poetul George Vulturescu a vorbit, nu întâmplător, despre manifestările organizate acolo cu ocazia aniversării a 20 de ani de existenţă a revistei de cultură "Poesis", premiul "Opera Omnia" fiind acordat atunci lui Dumitru Ţepeneag şi Adam Puslojic. Întrucât la acea vreme nu a putut participa la festivitatea de premiere, poetul sârb şi-a luat premiul în primire din mâna lui Vulturescu chiar aici, la Oradea. Pentru cei care nu l-au cunoscut încă, Adam Puslojici e o dezlănţuire de forţe, e ceva mai mult decât un singur om, e un fenomen poetic, adânc uman. Miercuri, la întâlnirea cu el au venit: Mircea Bradu, director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Mircea Popa, fostul director interimar al Bibliotecii, conf. univ. dr. Dan Popescu, poeţii Ioan Moldovan, Ioan Ţepelea, Ion Davideanu, Lucian Scurtu, Alexandru Sfârlea etc.

Poeţii şi-au dat întâlnire şi ieri, la Muzeul "Iosif Vulcan", iar seara, la Librăria Gutenberg, la lansarea volumului semnat de Laurian Stănchescu, "Moartea nu trece de lumea cealaltă", totodată la prezentarea volumelor "Râsu'-plânsu' lui Nichita Stănescu II" şi "Ieşirea din Cuvinte".


Niciun comentariu: