miercuri, 16 septembrie 2009

Spaime si scarbe in Las Vegas






Cine nu a vazut filmul Fear and Loathing in Las Vegas, cel in care Johnny Depp si Benicio Del Toro pornesc inspre Las Vegas in cautarea "visului american", lasand in urma lor cutii de bere, sticle de tequila si de rom goale, fum intepator de iarba, timbre de LSD, camere de hotel devastate si o poveste care si-a pus amprenta asupra unor intregi generatii?




Desi foarte multi au vazut filmul regizat de Terry Gilliam, foarte putini stiu ca in spatele lui se afla o carte si un autor care in State se bucura de o notorietate mai mare decat ti-o poate oferi orice "sanctificare" printr-o ecranizare. La noi, numele lui Hunter S. Thompson, autorul romanului Spaime si scarbe in Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas), nu era prea cunoscut pentru simplul motiv ca pana de curand nu exista nici o traducere care sa il faca accesibil unui public mai larg.




Acum, la aproape 40 de ani de la publicarea in State a cartii-cult Spaime si scarbe in Las Vegas, exista si in librariile de la noi o traducere reusita, lucru care m-a bucurat foarte mult. Pe langa povestea halucinanta a celor doua personaje demente, Raoul Duke si Dr. Gonzo, redata intr-o romana care sa nu rapeasca prea mult din savoarea limbajului plin de expresii argotice folosit de Thompson, editia romaneasca pastreaza in paginile cartii si ilustratiile facute de Ralph Steadman.

Hunter S. Thompson, Spaime si scarbe in Las Vegas, traducere de Adrian Buz, Editura Polirom, 2008, 307 pagini, 39 RON.
Hunter S. Thompson, jurnalist cu o experienta vasta in domeniu, lucrand de-a lungul timpului pentru reviste precum Rolling Stone, Scanlan's Monthly, Sports Illustrated, Playboy etc., scriind despre politica, sport, festivaluri muzicale, a refuzat sa fie conditionat de regulile stricte ale jurnalismului obiectiv, inventand astfel un nou tip de jurnalism: jurnalismul Gonzo, devenit un simbol al contraculturii americane.

Stilul Gonzo, ce a devenit foarte popular in urma publicarii romanului Spaime si scarbe in Las Vegas, se ghideaza dupa ideea lui William Faulkner, care spunea ca "cea mai buna fictiune este de departe mai adevarata decat orice fel de jurnalism". Gonzo inseamna un stil viu colorat, umoristic, notarea pana si a celor mai neinsemnate detalii sau a intamplarilor bizare, uneori neveridice. O alta trasatura a jurnalismului Gonzo ar fi aceea ca jurnalistul si cautarea informatiilor despre subiect sunt mai importante decat subiectul in sine.


Astfel, uneori, textele lui Thompson aluneca inspre fictiune, desi scheletul articolului este cat se poate de ancorat in fapte reale. Succesul lui Thompson se datoreaza faptului ca scrie cu o foarte mare usurinta, fara nici o inhibitie, despre lucruri in care este implicat personal: droguri, sex, violenta, dar si despre lucrurile din jurul lui: sport, politica, mondenitati sau manifestatii. Si pentru ca toate acestea sunt teme ce intereseaza pe majoritatea oamenilor, atunci cand Thompson scrie la persoana intai, scrie si despre cititorii sai.
Hunter S. Thompson ilustrat in carte de catre Ralph Steadman

Thompson este noul "cavaler in armura argintie" (armura inlocuita de camasa Acapulco), cu abilitatile unui cascador, inzestrat cu puteri supranaturale date de substantele pe care le consuma, capabil sa-si invinga demonii si in acelasi timp sa ne spuna povestea in acelasi fel in care o facea si Don Quijote.

Spaime si scarbe in Las Vegas urmareste drumul lui Raoul Duke (un alter ego al lui Hunter S. Thompson) impreuna cu avocatul sau samoan, Dr. Gonzo (Oscar Zeta Acosta, pe numele real), din Los Angeles spre Las Vegas, pentru a explora partea intunecata a Visului american, ca un "Horatio Alger lovit de dambla din cauza drogurilor in Las Vegas".

Pentru a-si indeplini misiunea cu succes, cei doi isi burdusesc portbagajul cu un arsenal de substante halucinogene de-a dreptul obscen. Povestea a inceput ca un articol pentru revista Sports Illustrated despre cursa de motociclete Mint 400 din 1971. In acelasi timp Thompson fusese trimis la Vegas de catre revista Rolling Stone pentru a scrie un articol despre o conferinta, avand ca tema lupta impotriva drogurilor, la care luau parte reprezentanti ai politiei din mai multe state.

Pe de-o parte, cartea este un studiu despre cetatenii, stilul de viata si stralucirea Las Vegasului. Pe de alta parte, este povestea on the road a doi prieteni care incearca sa vada cat de mult pot sa decada urmarind Visul american. O carte incredibila pe care va recomand si pe care o s-o recomandati si altor prieteni.

In incheiere, un citat:
"Uneori, cand viata ta se complica si ticalosii te incoltesc, singurul tratament e sa treci pe chimicale oribile si sa fugi ca un nemernic de la Hollywood la Las Vegas. Sa te relaxezi, cum ar veni, in pantecul soarelui de desert. Ridica-i acoperisul si tai-o inainte, unge-ti fata cu niste crema alba de plaja si da-i bataie, cu muzica la maximum si cu macar juma' de eter."


© Copyright Metropotam 2006-2009.

Niciun comentariu: