luni, 8 martie 2010

Primul chick-lit care se petrece in lumea araba



Fetele din Riad
de Rajaa al-Sanea


„Sper ca atunci cind veti termina cartea va veti spune in sinea voastra: «O, da. E o societate islamica foarte conservatoare. Femeile de acolo chiar traiesc sub dominatia barbatului. Dar ele sint pline de speranta, de planuri, de hotarire si de visuri. Si se indragostesc si apoi le trece, asa cum se intimpla tuturor.» Si sper ca veti intelege, de asemenea, ca aceste femei incep sa-si croiasca propriul drum – nu drumul Occidentului, ci unul care pastreaza ce e bun din valorile religiei si culturii noastre, permitind, in acelasi timp, reforma.”(Rajaa al-Sanea)

Fetele din Riad de Rajaa al-Sanea, primul chick-lit care se petrece in lumea araba, este povestea fascinanta a patru femei incercind sa navigheze prin valurile inselatoare ale iubirii, dorintei, implinirii si... traditiei islamice

• Tradus din limba araba in engleza de autoare si publicat la prestigioasa editura Penguin, acest roman de debut a fost imediat interzis in Arabia Saudita


Roman finalist in competitia pentru Dublin Literary Award, in 2009

• O carte primita excelent de catre critici – Los Angeles Times: „Romanul unei tinere curajoase, inteligente. Una dintre acele carti care au puterea de a cutremura o societate cladita pe principii opresive.” / The Washington Post: „Un roman care sparge tabuurile.” / Time: „Incercati sa va imaginati genul de drame care se petrec in Totul despre sex – insa mutati actiunea din New York, in orasul Riad!”

De 8 Martie, Polirom va propune povestea fascinanta a patru femei incercind sa navigheze prin valurile inselatoare ale iubirii, dorintei, implinirii si... traditiei islamice – in Fetele din Riad de Rajaa al-Sanea (traducere de Mihaela Negrila), primul chick-lit care se petrece in lumea araba.

Cartea, interzisa in Arabia Saudita, a fost tradusa de autoare in limba engleza si publicata la prestigioasa editura Penguin, intrind in competitia pentru Dublin Literary Award, in 2009.

Patru prietene din familii saudite, reprezentante ale unei clase sociale instarite si educate, isi urmeaza diversele cursuri la facultati din Riad, Chicago si San Francisco, tinind legatura intre ele si cu baietii din vietile lor pe chat room-uri sau la telefoanele mobile. Cu toata tehnologia moderna, viata celor patru este profund marcata de traditii stravechi ce sanctioneaza orice libertati moderne. Logodnicul lui Sadeem o paraseste dupa ce face sex cu el. Sotul lui Gamrah divorteaza de ea, dupa ce ea descopera ca acesta are o aventura. Michelle si Faisal se adora, dar el renunta la ea, la cererea propriei familii. Politia aresteaza un cuplu intr-o cafenea, dar majoritatea familiilor nu au nevoie de ajutorul autoritatilor ca sa intervina fara menajamente in vietile fiicelor si surorilor lor.

Rajaa al-Sanea spune aceasta poveste in cunostinta de cauza si o completeaza cu contradictiile si tradarile care par sa defineasca viata de zi cu zi. Este vorba despre un chick-lit in toata puterea cuvintului, insa imaginati-va genul de drame, oricit de emotionante, care se petrec printre tinerii din Occident si transpuneti-le intr-un mediu in care daca o femeie este vazuta cu chipul descoperit in public are toate sansele sa declanseze un scandal, nu poate avea intilniri amoroase decit sub ochii rudelor, iar pentru un barbat, sa le curteze inseamna sa se tina la kilometri distanta fara a le scapa o clipa din ochi!

Rajaa al-Sanea a crescut in orasul Riad, din Arabia Saudita, intr-o familie de doctori. in prezent traieste si studiaza la Chicago, dar intentioneaza sa revina in tara dupa terminarea studiilor. Este in virsta de douazeci si cinci de ani, iar Fetele din Riad este romanul ei de debut.

„Nu mi-a trecut niciodata prin cap, atunci cind imi scriam romanul, ca il voi publica in alta limba decit araba. Nu m-am gindit ca lumea occidentala ar putea fi interesata cu adevarat. Mi se parea, ca multor alti sauditi, ca Occidentul ne percepe inca fie romantat, ca tarim al celor o mie si una de nopti si tara unde seici barbosi stau in corturi inconjurati de un harem minunat, fie din perspectiva politica, drept tara care a dat nastere lui Ben Laden si altor teroristi, tara in care femeile se imbraca in negru din cap pina-n picioare si unde fiecare casa are in curte sonda ei de petrol! Prin urmare, stiam ca va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa schimb acest cliseu. Dar succesul de care s-a bucurat cartea mea in lumea araba a fost suficient ca sa faca din mine o membra a societatii intelectuale arabe, ceea ce parea sa atraga anumite responsabilitati. Mai mult, provenind dintr-o familie care pretuieste alte culturi si natiuni si fiind o saudita mindra, am simtit de datoria mea sa dezvalui lumii occidentale o alta latura a vietii din Arabia Saudita.

In versiunea araba a romanului, am amestecat araba clasica si limba care reflecta araba corcita a lumii moderne – exista dialectul saudit (mai multe asemenea dialecte), libaneza-araba, engleza-araba si multe altele. Cum nimic din toate astea nu ar fi avut inteles pentru cititorul care nu e arab, a trebuit sa modific oarecum textul original. De asemenea, a trebuit sa adaug anumite explicatii, care sper ca-l vor ajuta pe cititorul occidental sa inteleaga mai bine esenta textului, care a fost scris initial in araba.

Pentru a fi insa corecta, va trebui sa subliniez ca fetele din roman nu le reprezinta pe toate fetele din Riad, dar le reprezinta pe multe dintre ele.Sper ca atunci cind veti termina cartea va veti spune in sinea voastra: «O, da. E o societate islamica foarte conservatoare. Femeile de acolo chiar traiesc sub dominatia barbatului. Dar ele sint pline de speranta, de planuri, de hotarire si de visuri. Si se indragostesc si apoi le trece, asa cum se intimpla tuturor.

»Si sper ca veti intelege, de asemenea, ca aceste femei incep sa-si croiasca propriul drum – nu drumul Occidentului, ci unul care pastreaza ce e bun din valorile religiei si culturii noastre, permitind, in acelasi timp, reforma.” (Rajaa al-Sanea)

Niciun comentariu: