luni, 25 mai 2009

Cele mai recente volume ale lui Salman Rushdie, J.M.G. Le Clezio, Kazuo Ishiguro si Tracy Chevalier, in pregatire in colectia „Biblioteca Polirom”cartile vor fi disponibile in librarii pina la Bookfest 2009 (17-21 iunie)
• Salman Rushdie, autorul Versetelor satanice, revine in colectia „Biblioteca Polirom” cu Seducatoarea din Florenta – o punte care uneste epocile istorice si spatiile culturale, purtindu-ne din Florenta lui Machiavelli, a familiei Medici si a fratilor Vespucci in opulenta Indie a sultanilor moguli din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar. Seducatoarea din Florenta (traducere si note de Dana Craciun) este o elegie inchinata frumusetii si, in acelasi timp, o meditatie despre natura si modul de functionare a puterii. Avind in centru figura misterioasa si seducatoare a unei femei – printesa, vrajitoare si sclava, visul de dragoste al oricarui barbat, cea careia i se supun cuceritorii lumii –, ultimul roman al lui Salman Rushdie este o punte care uneste epocile istorice si spatiile culturale, purtindu-ne din Florenta lui Machiavelli, a familiei Medici si a fratilor Vespucci in opulenta Indie a sultanilor moguli din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar. Cu toate ca ne lasam cuceriti de fermecatoarea eroina a cartii, cu toate ca cel ce tine in mina firele multicolore ale naratiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, maiestria unui scamator si misiunea unui diplomat, adevarata partitura a seductiei este interpretata, ca intotdeauna, de Rushdie insusi, care imbina harul unui povestitor oriental cu talentul plastic si bogatia de nuante a unui miniaturist.In seria seria de autor „Salman Rushdie” au mai aparut: Shalimar clovnul (2006), Versetele satanice (2007), Grimus (2008) si editia a doua din Copiii din miez de noapte (2007), Harun si Marea de Povesti (2008), Pamintul de sub talpile ei (2008), Rusinea (2008) si Orient, Occident (2009).

• J.M.G. Le Clezio, laureat anul trecut cu Nobelul literar, intra in oferta colectiei cu Rotornela foamei, roman recent premiat drept cea mai buna carte adaptabila cinematografic, in cadrul celei de-a XVIII-a editie a Forumului International Cinema si Literatura de la Monaco. Ritornela foamei (traducere si note de Ileana Cantuniari) prezinta povestea unei tinere, Esthel Brun, nascuta intre doua razboaie, privilegiata prin statutul social, care ajunge sa piarda totul. Romanul deschide o grila de lectura complexa, fiind, in fapt, cronica unei societati burgheze, intr-o Franta coloniala si plina de certitudini, dar in acelasi timp un fragment autobiografic, criticii literari apropiind-o pe Esthel Brun de figura mamei lui Le Clezio. Jean-Marie Gustave Le Clezio este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (2008). „Pe aceasta planeta, am acest sentiment ca sint nimic, iar literatura imi serveste sa exprim asta. Daca riscam sa filosofez, s-ar fi spus despre mine ca sunt un biet epigon al lui Rousseau, care n-a inteles nimic” (Le Clezio).
• Autorul Ramasitelor zilei, britanicul de origine japoneza Kazuo Ishiguro, revine in spatiul colectiei cu volumul Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg: intr-o lume dominata de imagine, obsesia tineretii si a rentabilizarii efemerului, Nocturne afirma, fara drept de apel, primatul rostit si al celui nerostit, care este muzica sufletelor noastre, adica emotia Relatate la persoana intii (traducere si note de Vali Florescu), cu delicatetea si simplitatea muzicala specifice lui Ishiguro, aceste cinci istorii personale, eterne si totusi actuale, amuzante si mustind de o tristete duioasa, exploreaza intr-o maniera neasteptata citeva dintre temele predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului si, legata de aceasta, celebritatea. Visatori, indragostiti, stele pe punctul de a apune sau a se ridica pe firmament, toate aceste personaje, aflate intr-un moment de cotitura al vietii lor, devin interpretii unui concert in care fiecare voce si fiecare instrument atinge o nota umana cit se poate de autentica si de ravasitoare. Fie si pentru o singura clipa, muzica uneste sufletele, reaprinde scinteia dragostei, alina disperarea, preschimbind-o in melancolie si facind-o astfel suportabila. Intr-o lume dominata de imagine, obsesia tineretii si a rentabilizarii efemerului, Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg afirma, fara drept de apel, primatul rostit si al celui nerostit, care este muzica sufletelor noastre, adica emotia.Din opera lui Kazuo Ishiguro, in colectia „Biblioteca Polirom” au mai fost traduse: Ramasitele zilei (2002), Pe cind eram orfani (2003), Un artist al lumii trecatoare (2005), Sa nu ma parasesti (2006) si Amintirea palida a muntilor (2007).

• Simteria de temut – cel mai recent roman al lui Tracy Chevalier, cunoscuta pretutindeni in lume datorita bestsellerului Fata cu cercel de perla – este povestea celebrului poet, pictor si gravor William Blake, vazuta prin ochii membrilor familiei familiei Kellaway, care sosesc in Londra sfirsitului de secol XVIII, lasind in urma Dorsetul rural pentru a incepe o viata nouaSimetria de temut (traducere si note de Fraga Cusin si Ioana Filat) ii are ca personaje centrale pe membrii familiei Kellaway, care sosesc in Londra sfirsitului de secol XVIII, lasind in urma Dorsetul rural pentru a incepe o viata noua. Casa in care se stabilesc este situata in vecinatatea locuintei si atelierului unui poet, pictor si gravor celebru, dar rebel, William Blake, care stirneste in curind interesul si fascinatia copiilor Kellaway, Jem si Maisie, carora li se alatura Maggie, o fata extrovertita si desurcareta, atrasa de firea inocenta si introvertita a lui Jem. Legati printr-o strinsa prietenie, cei trei copii ajung sa-i cunoasca bine pe neobisnuitul lor vecin si pe sotia sa si chiar sa le vina in ajutor intr-o perioada foarte tensionata, cind ecourile Revolutiei Franceze, perceputa ca o amenintare la adresa monarhiei britanice, stirnesc un val de acuzatii si persecutii, avindu-i ca tinta pe toti cei care critica neajunsurile regimului politic.Din opera lui Tracy Chevalier in colectia „Biblioteca Polirom” au mai fost traduse: Fata cu cercel de perla (2003), Ingeri cazatori (2003), Albastru pur (2004) si Doamna si licornul (2005).Colectia BIBLIOTECA POLIROM (coordonator: Bogdan-Alexandru Stanescu), cea mai puternica colectie de traduceri din literatura universala.Opere fascinante din toate literaturile lumii, in traduceri de exceptie: • peste 700 de titluri • peste 250 de autori, detinatori ai celor mai prestigioase premii literare din lume • 4 serii: Proza XXI, Proza XX, Clasicii Modernitatii, Clasicii Universali • 13 serii de autor • colectia de traduceri din literatura universala ce reuneste cei mai multi laureati Nobel: 17 din 92 • colectia de traduceri din literatura universala ce reuneste cei mai multi laureati Man Booker Prize: 8 din 41 • colectia de traduceri din literatura universala ce reuneste cei mai multi laureati National Book Award: 15 din 65 • colectia in care este tradus singurul detinator al Booker of Bookers: Salman Rushdie

Un comentariu:

Anonim spunea...

Not bad article, but I really miss that you didn't express your opinion, but ok you just have different approach