vineri, 29 mai 2009










Traducere din limba engleza si note de Ciprian SiuleaUn roman eveniment, scris in urma cu peste cincizeci de ani, descoperit si publicat in 2008. Si hipopotamii au fiert in bazinul lor este o carte rara atit prin destinul, cit si prin semnificatia ei. Romanul a fost scris de cei doi parinti ai generatiei beat in 1945, cu un deceniu inainte de explozia curentului pe care l‑au impus, impreuna cu Allen Ginsberg, in literatura americana. Cartea a aparut insa abia in 2008, dupa moartea celor doi autori si a unuia din personajele centrale ale romanului. Nu e intru totul de mirare, de vreme ce acest roman cu un titlu superb, preluat dintr‑o stire de la radio, este o poveste cu tenta politista. Cei doi autori au scris romanul in capitole alternative, sub doua asa‑zise pseudonime: Will Dennison (William S. Burroughs) si Mike Ryko (Jack Kerouac). Poves­tea se incheaga astfel din cele doua relatari la persoana intii. Dincolo de naratiunea propriu‑zisa, cei doi reusesc sa recreeze atmosfera decadenta din New Yorkul de la sfirsitul celui de‑al Doilea Razboi Mondial. „O combinatie de policier, thriller si elegie existentialista pe tema golirii de sens a vietii moderne, un amestec de Dashiell Hammett si Albert Camus, dar si o marturie fundamentala despre generatia beat, cu detalii precise si dialoguri redate cu exactitate dintr-o America a epocii preatomice, astazi complet disparuta.” (San Francisco Chronicle) „Alternativ, capitol dupa capitol, Burroughs si Kerouac ne ofera o imagine de roman politist a Manhattanului... Dintre cei doi, Kerouac, care pe atunci avea douazeci de ani, este scriitorul mai experimentat, in vreme ce la Burroughs, incepator absolut, se disting deja temele si obsesiile care se vor evidentia in Prinzul dezgolit si in alte locuri.” (Kirkus Reviews)




Roman recomandat de








Debutul editorial al lui Bogdan Dumitrescu, SMS, evoca subtil, in maniera borgesiana, cararile





ascunse ale sufletului, avind ca tema centrala esecul, transformarea lumii in imagini false, copii imperfecte ale unor repere care nu mai exista. Aflata la confluenta prozei si a poeziei (forma de evocare – „mesaje text” – avind destule sanse sa capete notorietate pentru astfel de scieri), cartea invaluie si dezvaluie imagini si figuri, incheindu-se in punctul din care a inceput, intocmai ca o rola de film rulata invers. „Bogdan Dumitrescu citise proza la cenaclul «Litere», pe vremuri, apoi l-am pierdut din vedere. Cu atit mai mult m-am bucurat, ca-n parabola fiului risipitor, cind a reaparut printre noi, si inca purtind in brate un manuscris de frumoase si incitante proze scurte. El este ultimul mohican al cenaclului pe care-am avut onoarea sa-l conduc cu un deceniu in urma si care-si poate face de-acum bilantul complet. Salut deci un nou prozator, fantast si colorat, autor de parabole surprinzator de gratioase, dar si intelepte, venind din Cortaz


ar sau Borges la fel de mult ca si din postmodernii americani. Tema centrala a mai tuturor micilor poeme in proza din acest volum este derealizarea, transformarea lumii in copiile fara original ale lui Baudrillard. Reconstruirea realului de catre medii, advertising, film, cartoons, benzi desenate e deconspirata aici intr-un discret spirit elegiac. Exista in SMS pagini desavirsite, de o poezie autentica, dincolo de orice teza sau tematica impusa. Ele sint suficiente ca sa valideze un debut literar foarte interesant, intr-o zona in care putini prozatori din noul val s-au incumetat.” (Mircea Cartarescu)

Dialogurile incluse in acest volum au fost initiate in 2006 si se desfasoara pe o perioada de trei ani. Pe parcursul lor sint evocate marile cotituri istorice care au influentat soarta Romaniei, subliniindu-se insemnatatea contributiilor aduse intereselor tarii de catre Casa Regala a Romaniei, ajunsa acum la a cincea generatie. De asemenea, se realizeaza o analiza a situatiei actuale a tarii, care, in conditiile aderarii la NATO si Uniunea Europeana, experimenteaza binefacerile democratiei si libertatilor aducatoare de prosperitate, concomitent insa cu o seama de efecte colaterale: neajunsurile instrainarii, fragilizarea psihologica si afectiva a societatii, umilirea si manipularea oamenilor...„Respectarea Constitutiei, a eticii institutiilor statului, sustinerea publica a valorilor identitatii, mindriei nationale, continuitatii si traditiei sunt necesare pentru stabilitatea si soliditatea tarii. Scaldata de democratie si de libertate, dar si inundata de memoria recenta a unui trecut irational si defaimator, societatea romaneasca are o vulnerabilitate structurala care trebuie rezolvata.” (Principele Radu al Romaniei)

Niciun comentariu: