Editie anastatica a unuia dintre cele 700 de exemplare tiparite la 1 august 1936 din lucrarea Biblia ilustrata. Locuri alese insotite de ilustratii de arta si lamuriri stiintifice de Nicodim, Mitropolitul Moldovei, si Profesor I.D. Stefanescu.
„Biblia nu trebuie citita oricum si priceputa dupa mintea fiecaruia. Un text dat pe cea mai curata limba a poporului este nevoie in cel dintai rand, pentru a apropia pe cetitor de cartea cartilor.
«Locurile alese» din aceasta lucrare a noastra infatiseaza o traducere noua, iesita din indelungata chibzuinta. Ele se ajuta unele pe altele pentru a implini in liniile lui cele mari, intreg cuprinsul Sfintei Scripturi. Avem nevoie, in al doilea rand, si suntem datori sa cunoastem intelesul Bibliei asa cum a fost hotarat de Biserica si cum se vadeste in deciziile Sfintelor Sinoade ecumenice si in operile Sfiintilor Parinti.
De la acest inteles nu avem voie sa ne abatem, si nu ne putem abate fara paguba mare pentru sufletul nostru, si fara pacat. Si cel mai bun mijloc ca sa ajungem sa implinim aceasta cerinta este sa ne ajutam si de icoane. Pictate pe zid s-au pe file de carti vechi, ori sapate in piatra, marmura, fildes si sticla, ele sunt, dupa invatatura crestina, «dovezi» ale dogmelor si lamuriri sfintite a unui cuprins de idei.
In vremile de inflorire ale artei crestine, din timpul catacombelor pana intr'al XV-lea veac, si anume in Rasarit, ele au esit din cugetul si sunt lucrurile mainilor unor artisti teologi invatati, cari au rezumat in chipuri si scene, in linii si culori: dogme si rituri, rugaciuni, viata Mantuitorului pe pamant, aceia a Fecioarei Maria si proslavirile Sfintilor.
De aici a pornit ideia cu totul noua a ilustratiei ce insoteste «locurile alese» din Biblia Ilustrata.” – Nicodim, Mitropolitul Moldovei, si Profesor I.D. Stefanescu – mai 1936
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu