marți, 13 iulie 2010

NOUTATI


Traducere din limba engleza si note de Liviu Cotrau

Filmul Va curge singe (2007), inspirat din romanul lui Upton Sinclair, a obtinut doua premii Oscar si figureaza in topul celor mai bune creatii cinematografice ale ultimului deceniu.

Romanul Va curge singe (1927) ii ofera cititorului o imagine complexa a inceputurilor tulburi si a dezvoltarii rapide inregistrate de in­dustria petroliera din California de Sud. Denuntind conflictele de clasa, coruptia functionarilor guvernamentali si rivalitatile interna­tionale privind productia de petrol, Sinclair urmareste deteriorarea treptata a relatiilor dintre un mare magnat al petrolului si fiul sau, care nu ii impartaseste pasiunea dezumanizanta pentru bani si pe care ideile socialiste il indeamna sa simpatizeze cu muncitorii din exploatarile petroliere. Romanul a fost ecranizat in 2007 in regia lui Paul Thomas Anderson; filmul, avindu-i in rolurile prin­cipale pe Daniel Day-Lewis si Paul Dano, a fost distins cu doua premii Oscar.

„Romanul lui Sinclair este o fresca impresionanta a vietii in sudul Californiei si, in acelasi timp, o provocare la adresa unui intreg sistem.” (The New Republic)

„Sinclair reprezinta pentru secolul XX ceea ce a reprezentat Fielding pentru secolul al XVIII-lea sau Dickens pentru al XIX-lea. Dar in cazul scriitorului american cunoasterea profunda si redarea fara ocolisuri a metehnelor epocii noastre sint mai cutremuratoare, mai dramatice si mai muscatoare decit cenzura cinica a lui Fielding sau lamentatiile sentimentale ale lui Dickens.” (The Nation)

„L-am considerat intotdeauna pe Upton Sinclair nu un romancier, ci un istoric, pentru ca am credinta, inca nestramutata la cei optzeci si cinci de ani ai mei, ca inregistrarea unor fapte nu se cheama istorie. Acestea sint pomelnice sau anale, care nu pot deveni istorie decit daca artistul, poetul, filozoful le scoate din haosul ininteligibil al lucrurilor petrecute cu adevarat si le asaza in ordinea specifica operelor de arta. Atunci cind lumea ma intreaba despre cele petrecute pe durata indelungatei mele vieti, eu nu-i trimit la arhivele ziarelor, nici la autoritati, ci la romanele lui Upton Sinclair.” (George Bernard Shaw)

Niciun comentariu: