luni, 17 mai 2010



DEMONUL CONFESIUNII

Miercuri, 19 mai, ora 17, la Librăria „Gutenberg” (Str. Episcop Mihai Pavel nr. 4)a avut loc lansarea de carte a poetului, traducatorului, prozatorului si publicistului Sergiu Radu ruba, eveniment organizat de revista „Familia” în colaborare cu A.G.R.U.
Autorul şi-a pierdut la vârsta de 11 ani total vederea dar a devenit un nume deja impus în literele româneşti, actualmente fiind preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Din toate punctele de vedere, romanul lui Sergiu Radu Ruba se arată a fi unul dintre cele mai puternice din ultimii ani, o carte despre iubire şi revoluţia din decembrie scrisă cu umor, ironie şi realism. Autorul a dialogat cu cei prezenţi şi a oferit dedicaţii.


Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în loc. Ardud, jud. Satu Mare. La unsprezece ani, şi-a pierdut total vederea. Între 1974-1978, a studiat filologia franceză şi engleză la Universitatea din Bucureşti. Între 1978-1990, a lucrat ca profesor de limba franceză, de limba şi literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învaţământului şi ştiinţei, responsabil cu subsistemul educaţiei speciale pentru deficienţii de vedere. În 2006 e ales preşedinte al Asociaţiei Nevazătorilor din România. Între 1987-1998 conduce, ca redactor şef, revista Litera noastră, publicată în scriere braille şi în scriere vizuală. Revine la conducerea acestei reviste, începând de la 1 februarie 2000. A facut parte din colegiile de redacţie ale săptămânalelor Phoenix şi Tinerama, a colaborat constant la cotidianul Curentul şi la revista Oameni în top, precum şi la numeroase reviste literare. Din 1992, realizează, la Radio România Actualităţi, emisiunea săptamânală Ochiul interior, iar din 1999, pe acelaşi program, emisiunea literară "Lumina cuvintelor", cu poezie şi proză semnată de autorii nevăzători, serial transformat în carte vorbită pe şapte casete. A realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute "Tiflo-Antena" pe programul Antena Bucureştilor în perioada 1995-1996. Are statutul de colaborator permanent, cu drepturi de autor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. A realizat numeroase materiale pentru Radio Europa Liberă şi Radio Europa FM. A fost membru al cenaclului Universitas.

Volume

Spontaneitatea înţeleasă, poezie, Editura Cartea Românească, 1983;
Iluzia continuă, poezie, Editura Cartea Românească, 1988;
Iubirea şi Orientul, poezie şi nuvele, Ed. Phoenix, Bucuresti, 1994
Contrabanda memoriei, nuvele, Ed. Cartea Româneasca, 1997
Dacă pleci în căutarea mea, antologie personală, Ed. Axa, Botoşani, 1999
Marginal, poeme, Ed. Dacia, Cluj, 2001
Demonul confesiunii, roman, editia a doua, editura Limes, Cluj 2009
Alcătuieşte Antologia Scriitorilor Nevăzători din România Constelaţia Homer, Ed. SAS, Bucureşti, 1996. Face parte din grupul celor trei autori care au realizat volumul Papa Ioan Paul al II-lea şi România, Ed. Z 2000, Bucureşti, 1999.

Traduceri

Traduce pentru Editura Univers romanul Vendredi ou la vie sauvage (Vineri sau viaţa sălbatică) de Michel Tournier, apărut în anul 1999 şi împreună cu Manuela Vrabie, studiul La troisième femme (A treia femeie) de Gilles Lipovetsky, Ed. Univers, 2000.

Premii

În 1993, primeşte premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franţei la Festivalul Internaţional al Nuvelei Francofone, ediţia 1993, cu o nuvelă tradusă şi redactată în limba franceză.

Niciun comentariu: