joi, 13 mai 2010

"Viaţa ca un pseudonim"
Alexandru Balog

Autor: L. IONAŞ

Miercuri, 12 mai, la Librăria Gutenberg, a avut loc lansarea volumului de poezii "Viaţa ca un pseudonim", semnat de Alexandru Balog. Evenimentul a fost organizat de Revista "Familia", în colaborare cu Librăria Gutenberg.

Alexandru Balog a fost student la Institutul Pedagogic din Oradea, în anii '70, şi, împreună cu poetul Vasile Dan, erau cei mai importanţi poeţi-studenţi de la Oradea şi cei mai activi. Ambii publicau în revista "Familia" şi erau principalii redactori la revista Filologiei orădene, "Gaudeamus". După aceea, Vasile Dan a urmat o carieră scriitoricească, fiind preşedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, în vreme ce Alexandru Balog a făcut mai multe meserii, inclusiv taximetrie. În prezent, este bibliotecar la Şcoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" din Oradea. A continuat să scrie poezie, dar nu a publicat decât anul acesta, mai întâi în revista Familia, iar apoi în acest volum, în urma unei selecţii drastice a creaţiei sale. Despre poezia sa, Traian Ştef spune că exprimă foarte bine un anumit tip de existenţă, tipul "lui" de existenţă, oarecum secundă, e o lume a provincialului, comparabilă cu tema "Mainimicului" din poezia lui Ioan Moldovan. Omul contemporan e doar o cifră într-o "statistică amnezică".

Aşadar, o poezie sceptică, de o nostalgie calmă, un bacovianism blând. De altfel, unul dintre versuri, "Bacovia bătând în geam cu o frunză staniol", îi defineşte starea şi tipul de expresivitate...

Niciun comentariu: