joi, 12 martie 2009

Mort de surd, cel mai recent roman al lui David Lodge (2008),
in traducere la Polirom


Reputat romancier, dramaturg şi scenarist, David Lodge se număra astăzi printre clasicii în viată ai literaturii britanice, un scriitor recompensat, de-a lungul timpului, cu înalte distincţii pentru opera sa Din 1998, David Lodge este membru permanent în juriul Man Booker Prize (unul dintre cele mai însemnate premii literare din lume) Mort de surd (2008), cel mai recent roman al său, are la bază teama personală a autorului legată de pierderea treptată a auzului Acesta este cel de-al treisprezecelea titlu apărut în seria de autor „David Lodge” din cadrul colecţiei „Biblioteca Polirom”, după: Schimb de dame, Ce mica-i lumea!, Meserie!, Terapia, Gânduri ascunse, Muzeul Britanic s-a dărimat!, Veşti din Paradis, Racane, nu ţi-e bine!, Cât să-ntindem coarda?, Afară din adăpost, Autorul, la rampa! şi Crudul adevăr Mort de surdtraducere din limba engleza si note de Roxana Marin

Mort de surd, cel mai recent roman al lui David Lodge (2008), apare saptamina aceasta in traducere la Polirom – este al treisprezecelea titlu aparut in seria de autor „David Lodge” initiata in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”.
Cu acest roman – ce are la baza teama personala a autorului legata de pierderea treptata a auzului –, David Lodge se intoarce la genul care l-a consacrat: romanul campusului universitar, inaugurat de Schimb de dame, Ce mica-i lumea! si Meserie!.

Cind universitatea a decis sa uneasca departamentele de engleza si lingvistica, profesorul Desmond Bates din Mort de surd s-a pensionat anticipat. Dar acum totul i se pare fara rost: ii lipseste rutina academica si si-a pierdut apetitul pentru cercetare. Iar asta nu inseamna nimic pe linga faptul ca il ameninta pierderea auzului, o sursa constanta de certuri domestice si stinjeneli sociale. In traditia populara, observa el, surzenia este considerata un fenomen comic, in timp ce, de pilda, orbirea este tragica, insa pentru o persoana surda nu-i chiar asa o gluma. In aceste imprejurari, totusi, Desmond ajunge sa aiba o relatie cu o femeie mai tinara, al carei comportament si viziune asupra lumii ameninta sa destabilizeze complet viata lui obisnuita. Amuzant si emotionant, romanul ne spune povestea eforturilor unui om de a se deprinde cu propriile metehne, cu ideea propriei morti, cu imbatrinirea si efemeritatea, in general, punind in scena insasi comedia si tragedia vietii umane.

Mort de surd ii ofera lui Lodge ocazia de a-si dovedi remarcabilele calitati de analist, care ii permit sa descrie lupta lui Desmond cu batrinetea, mortalitatea, capcanele seductiei si izolarea.” (The Times)

David Lodge (n. 1935) a studiat la University College din Londra, iar ulterior a obtinut un master si un doctorat in teoria literaturii. A predat la Universitatea din Birmingham intre 1950 si 1987, dupa care s-a dedicat in intregime literaturii. Reputat romancier, dramaturg si scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viata ai literaturii britanice. La acest statut a contribuit in mare masura succesul trilogiei campusului universitar, alcatuita din Schimb de dame (distins cu Hawthornden Prize; Polirom, 2001, 2003), Ce mica-i lumea! (Polirom, 2002, 2003) si Meserie! (Polirom, 2002, 2003), cele doua din urma fiind nominalizate la Booker Prize. La Editura Polirom au mai aparut romanele Terapia (2002, 2003), Ginduri ascunse (2003, 2004), Muzeul Britanic s-a darimat! (2003), Vesti din Paradis (2003), Racane, nu ti-e bine! (2004), Cit sa-ntindem coarda? (2004), Afara din adapost (2005), Autorul, la rampa! (2006) si Crudul adevar (2006).
Pe linga operele literare, David Lodge a mai publicat studii de naratologie (dintre care Limbajul romanului a fost tradus si in limba romana) si critica literara si este, de asemenea, coautor al unei celebre antologii de teorie si critica literara contemporana.

In pregatire in colectia „Biblioteca Polirom”:
Ahdaf Soueif, Harta iubirii
Jean Mattern, Baile Kiraly
Julio Cortazar, Cartea lui Manuel
Amelie Nothomb, Drept de viata si de moarte
Gunter Grass, Pisica si soarecele

Niciun comentariu: