vineri, 13 februarie 2009

„Cenaclul de la Bibliotecă”

Tinerii se iau în serios

"Şi această a treia şedinţă a „Cenaclului de la Bibliotecă” a cunoscut o participare numeroasă. De data aceasta, ponderea celor tineri şi foarte tineri a crescut semnificativ. Într-o primă parte Dan Popescu şi Mircea Popa au prezentat oferta foarte activei librării „Galaxia Gutenberg”, reprezentată de d-na Raluca Naom, respectiv preconizata expoziţie de afişe culturale vechi, ce va fi vernisată la bibliotecă în cursul săptămânii viitoare.

Un fenomen rarisim este cel prezentat cel prezentat de co-preşedintele cenaclului, Dan Popescu: „Cenaclul elevilor de la Gojdu”. Aici, respectiv la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, câţiva elevi au iniţiat un cenaclu care se întruneşte sâmbătă de sâmbătă, discută despre literatură şi citesc din propriile producţii (fenomenul e atât de singular încât ne e teamă să-l şi comentăm).

Joi seara la bibliotecă, au citit trei dintre ei: Andrei Pintea, Adrian Mălăieş-Popescu şi Alexandru Drăgan. I-a urmat Dumitru Vlad, cu un grupaj consistent de poezie. Ei vor publica o pagină în revista „Luceafărul”, prezentaţi de Claudiu Komartin.

Comentariile nu s-au lăsat aşteptate, astfel că dr. Lucian Munteanu, Mihai Vieru, Gheorghe Vidican, Emil Sanciuc, Sânziana Neşiu, Adrian Mălăieş-Popescu, Cătălin Şuşu, Ion Davideanu şi Mircea Popa i-au incurajat pe tinerii care s-au încumetat să purceadă pe drumul anevoios al afirmării literare. S-a discutat în context dacă există sau nu poezie filosofică, despre constructivism sau de-constructivism şi despre alte „isme”.

Pentru mulţi, Cenaclul de la Gojdu, care s-a prezentat în această şedinţă de la Bibliotecă, a fost nu numai o surpriză foarte plăcută, ci şi o frumoasă rază de speranţă că generaţia tânără creşte frumos şi (printre, violuri, droguri şi beţii, monstruos lăbărţate pe sticla televizoarelor în numele acelui „rating”, a banului, de fapt) aceşti tineri se iau în serios. Se iau foarte în serios.

Le urmează cineva exemplul?

Este cazul să-i luăm şi noi, cu toţii, în serios."

Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Oradea

Niciun comentariu: