joi, 5 februarie 2009

Cititorul

Romanul Cititorul, acum ecranizat,
din nou in librarii


Cartea lui Bernhard Schlink sta la baza filmului cu acelasi nume, una dintre cele mai de succes ecranizari lansate anul acesta: 5 nominalizari la Oscar, 5 nominalizari la premiile BAFTA, cistigatorul unui Glob de Aur (regia: Stephen Daldry; producator: Anthony Minghella; in rolurile principale: Ralph Fiennes si Kate Winslet)
Cititorul – bestseller international, tradus in aproape 40 de tari, distins cu prestigioase premii literare si considerat cel mai rasunator succes din literatura germana, dupa Toba de tinichea de Gunter Grass
De acelasi autor, in colectia „Biblioteca Polirom” au mai fost traduse volumele: Evadari din iubire, Crima lui Selb si Intoarcerea acasa; in pregatire, Weekendul

In aceasta saptamina, o noua editie, revazuta, a romanului Cititorul de Bernhard Schlink iese de sub tipar.
Bestseller international, tradus in aproape 40 de tari si considerat cel mai rasunator succes din literatura germana, dupa Toba de tinichea de Gunter Grass, cartea sta la baza filmului cu acelasi nume, o ecranizare in regia lui Stephen Daldry si avindu-l ca producator pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kate Winslet in rolurile principale.
Filmul, lansat in S.U.A. pe 9 ianuarie 2009, este considerat una dintre cele mai de succes ecranizari de anul acesta: 5 nominalizari la Oscar, 5 nominalizari la premiile BAFTA si cistigatorul unui Glob de Aur. Pe ecranele cinematografelor din Romania, pelicula va rula incepind din data de 27 februarie.

Cititorul (traducere din limba germana de Ana Muresanu, postfata de Dumitru Radu Popa) este povestea unei iubiri mai putin obisnuite: aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferentiar la facultatea de filosofie ostracizat din pricina insistentei de a preda ginditori ce contraziceau ideologia nazista, si taxatoarea de tramvai Hanna Schmitz, cu douazeci de ani mai in virsta, care este gata de orice sacrificiu pentru a ascunde un secret rusinos. Mai mult decit o initiere erotica, aceasta relatie devine modalitatea privilegiata de investigare si asumare a trecutului politic al unei intregi natiuni; judecata si condamnata pentru faptele comise in calitate de supraveghetoare intr-un lagar pentru femei din apropierea Cracoviei, Hanna influenteaza profund modul in care Michael ajunge sa resimta responsabilitatea si vina, transfor-mind evenimentul istoric in realitate traita.

„Un roman fascinant, de un erotism frematator, aflat sub semnul iubirii si al misterului, al ororii si compasiunii si avind drept fundal peisajul bintuit al Germaniei postbelice.” (Los Angeles Times)

„Un roman emotionant, care transcende granitele si patrunde in sufletul cititorului.”
(The New York Times Book Review)

Nascut la 6 iulie 1944 la Bielefeld, Bernhard Schlink a studiat stiintele juridice la Heidelberg si Berlin. Din 1992 este profesor la Universitatea Humboldt din Berlin si la Bonn. A debutat in 1987 cu romanul politist Dreptatea lui Selb, primul volum al unei trilogii de succes din care mai fac parte Inselaciunea lui Selb (1992), distins in 1993 cu Premiul german pentru literatura politista, si Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005), aceasta din urma fiind unanim apreciata de critica literara. Afirmarea internationala se datoreaza insa romanului Cititorul (1995; Polirom, 2002, 2009), carte socotita un adevarat eveniment literar (a figurat mai multe luni pe locul intii al listei de bestselleruri din New York Times si a fost tradusa in peste patruzeci de limbi), distinsa cu numeroase premii nationale si internationale. In anul 2000, Bernhard Schlink a publicat, cu acelasi succes, volumul de povestiri Evadari din iubire (Polirom, 2003). In 2002, a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare. In colectia „Biblioteca Polirom”a mai aparut Intoarcerea acasa (2006 ; Polirom, 2007). In pregatire: Weekendul.

In pregatire in colectia BIBLIOTECA POLIROM:
Sarah Waters, Palmagii
Ahdaf Soueif, Harta iubirii
Stef Penney, Blindetea lupilor
John Cheever, Povestiri. Integrala prozei scurte
Aldous Huxley, Geniul si zeita
Anchee Min, Cum am devenit doamna Mao
Jose Saramago, Farime de memorii
Camilo Jose Cela, Stupul

Niciun comentariu: