miercuri, 25 februarie 2009

Sala 07

Sâmbătă, de la ora 14, librăria va găzdui încă o dată un eveniment ce vrea sa marcheze activitatea noastra de weekend de acum incolo- întalnirea Clubului de poezie SALA 07 de la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea.
Accesul în librărie se va face prin uşa de la intrare.

Vă aşteptăm!

„Sala 07” - clubul poeziei... tinere



de Carmen Popa
Pentru majoritatea tinerilor, elevi sau studenţi, sfârşitul de săptămână înseamnă... timp liber, pe care îl pot petrece în faţa televizoarelor sau prin cluburi. Un grup de elevi de la câteva licee de prestigiu din Oradea se întâlnesc, însă, sâmbătă de sâmbătă pentru a scrie poezii şi a discuta diferite subiecte din literatură. Ca o dovadă a faptului că sunt serioşi, în scurt timp, rodul întâlnirilor de sâmbătă va fi lansat pe piaţă, deci tinerii îşi vor vedea propriile creaţii într-o antologie.

Despre elevi şi... motive

Ideea înfiinţării unui club de poezie îi aparţine gojdistului Adrian Mălăieş-Popescu, elev în clasa a XI-a. În urmă cu trei ani - cu chiu, cu vai - a reuşit să... ademenească câţiva colegi de la „Gojdu” şi „Eminescu” la un curs de „creative writing”. Chiar dacă, la început, nu au înţeles exact ce vor face la respectivul „curs”, s-au găsit totuşi câţiva curioşi să încerce... dezvoltarea imaginaţiei prin exerciţii de exprimare şi jocuri de cuvinte, transpuse ulterior în versuri.
În prezent, clubul de poezie numără 7 membri: Alexandru Drăgan, Andrei Pintea – zis Creţu, Vlad Dumitru, Alexandru Pascovici, Radu Meşter, Atena Caba şi fondatorul, Adrian Popescu. „Numărul maxim de membri l-am avut acum doi ani. Eram 15 oameni, dar nu toată lumea rezistă; apoi, sunt mulţi care vin şi pleacă sau care au terminat liceul şi au dat la facultate în alte oraşe. Am avut şi o persoană care nu avea înclinaţii către poezie, totuşi a stat alături de noi doi ani. Nu am obligat pe nimeni să rămână, nici să plece, am încercat doar să-i impulsionăm să scrie, să impulsionăm actul creaţiei, mai bine zis”, povesteşte Adrian.

Locul de întâlnire

De ce „Sala 07”? Pentru că aici a luat naştere... totul, în sala 7 din Colegiul Naţional Emanuil Gojdu; aici au avut loc cele mai multe întâlniri şi tot aici se întâlnesc, în continuare, cei care au perseverat. „Nu stăm tot timpul în această sală. A fost când am organizat mini-excursii prin oraş, la cetate, la „Ciuperca” sau în alte zone frumoase din Oradea şi am scris despre ceea ce am văzut. De fapt, asta facem de la bun început, pornim de la premiza că din absolut orice se poate crea o poezie”, spune Alexandru Drăgan. Şi au reuşit să ne dovedească pe loc acest lucru, pornind de la o banală... priză!
Surprinzător este faptul că, deşi ne aşteptam să fie elevi străluciţi ai claselor de filologie, cei mai mulţi „poeţi” sunt din clase cu profil real... „Pentru noi, poezia este un refugiu, o modalitate de defulare. Şi e atât de plăcută senzaţia rezultatului final, încât crează o stare de oarecare dependenţă. Pur şi simplu simţi nevoia să scrii şi să scrii din nou”, explică ei.

Rezultatele...
De curând, tinerii poeţi şi-au prezentat poeziile în cadrul „Cenaclului de la Bibliotecă”, făcându-le o adevărată surpriză şi dându-le totodată o rază de speranţă scriitorilor deja consacraţi ai oraşului. Totodată, în scurt timp, revista „Luceafărul” va publica câteva dintre creaţii.
Dar, cel mai aşteptat moment este apariţia antologiei în care patru dintre membrii clubului „Sala 07” îşi vor publica poeziile. Cel mai probabil, volumul va vedea lumina tiparului în primăvara acestui an. Până atunci, însă, tinerii vor continua să-şi recite poeziile în fiecare joi, în faţa cenacliştilor de la Bibliotecă, şi, bineînţeles, vor continua să scrie.

Un comentariu:

Alex TG spunea...

wow, sunt in blogroll :D