vineri, 6 februarie 2009

Tripla lansare de carte


Triplă lansare de carte, la Hotel Continental
de Adriana Ţic | 5 februarie 2009


Începând de miercuri seară, lista „semnăturilor” orădene este mai bogată cu un prozator şi doi poeţi. Aproape o sută de orădeni s-au înghesuit în Sala Forum şi pe holul hotelului Continental pentru a lua parte la tripla lansare de carte pregătită de editura Arca aparţinând scriitorului orădean, Mircea Bradu.



”Efemeride”, care cuprinde o serie de articole ale Alinei Gâdoiu publicate atât în revista 24Fun cât şi pe blogul personal, ”Corespondenţele unei veri”, a profesoarei Gabriela Popoviciu şi ”Dintotdeauna pentru totdeauna”, a jurnalistului Florin Budea, sunt trei cele trei cărţi diferite ca tonalitate şi abordare care au avut parte de o singură lansare.



Emoţionaţi şi vizibil surprinşi de publicul numeros format din studenţi, oameni de cultură şi aleşi locali, autorii şi-au lansat volumele într-o atmosferă de cenaclu, îmbogăţită de interpretările actorilor orădeni Ion Abrudan şi Eugen Ţugulea, care au dat glas şi trăire versurilor tinerilor poeţi. Mai impresionat chiar decât autorii, Mircea Bradu, gazda evenimentului, a declarat că dincolo de maniera personală, volumele au un fond comun. ”Cărţile au un element care le unesc: presa şi poezia. Iniţial am vrut să lansăm două cărţi, apoi câte trei. Florin Budea, care vine cu poezie, are acelaşi element în comun cu Gabriela Popoviciu. Iar Alina Gâdoiu are câteva articole”, a declarat Mircea Bradu.



„Dintotdeauna pentru totdeauna”, cartea semnată de ziaristul Florin Budea, este, aşa cum însuşi autorul recunoaşte, o poveste de iubire ce nu trebuia citită decât de cei care şi-au scris-o. Concepută ca „un jurnal intim”, cartea adună „o parte din cele circa o mie de mesaje trimise prin telefonul mobil, o fărâmă din cam tot atâtea epistole trimise prin e-mail” şi poezii scrise „pe furate”. Inedit este şi faptul că în carte sunt cuprinse, spre dovada autenticităţii, facsimile ale scurtelor poezii.



Cartea „Corespondenţele unei veri” a Gabrielei Popoviciu, profesor titular la Facultatea de Protecţia Mediului şi licenţiată în Drept, este una de poezii, în care autoarea mărturiseşte că şi-a aşternut gândurile şi sentimentele. „Este o carte intimă, cu care nu vreau să fac comerţ. Am tipărit-o într-un tiraj redus, strict pentru prietenii mei şi cartea nu se va vinde în librării”, a declarat pentru Bihoreanul.ro Gabriela Popoviciu.



Alina Gâdoiu îşi vede cartea, „Efemeride”, ca pe un album de fotografii în care a adunat gânduri, sentimente şi impresii despre locurile pe care le-a vizitat şi oamenii pe care i-a cunoscut. De altfel, cartea Alinei Gâdoiu este şi singura care va fi pusă în vânzare, la Librăria Humanitas de pe Corso.

redactia@bihoreanul.ro

Niciun comentariu: